Valokuvaaja Matti Sulanto on julkaissut Docendolle Käsisalamakuvaus-kirjan. Sulanto on kokenut ammattilainen ja tunnettu valokuvauksen valistaja, hänen pyörittämänsä sulantoblog.fi on yksi Suomen suosituimmista valokuvausaiheisista verkkosivuista.

Sulannon kirja opastaa valokuvaajat käsisalamoiden maailmaan, mutta apua löytyy varmasti muitakin laitteita käyttäville valaisemisesta kiinnostuneille.

Kasisalamakuvaus_Matti_Sulanto_Docendo


Kaikki kirjan kuvat on tehty erittäin yksinkertaisilla ja edullisilla välineillä, jotta kukaan ei ajattelisi, että salamavalaisuun tarvitaan paljon monimutkaisia ja kalliita laitteita. Valokuvaajan tärkein taito on valon näkeminen, olipa valo sitten luonnon tai ihmisen tekemä, tämä kirja auttaa sinua myös sen taidon kehittämisessä.

sdfsdf


Miksi salamavalot sitten kannattaa pystyttää ja mitä hyötyä siitä on?

Tähän on kaksi hyvää syytä.

- On niin pimeää, että kuvaaminen ilman lisävaloa ei ole mahdollista.
- Vallitseva valo ei ole laadultaan kuvaukseen sopivaa.

Ensimmäinen syy on melko primitiivinen, mutta joskus pelkkä valon määrän lisääminen riittää, eikä valon laadulla ole niin merkitystä. Suora kameraan kiinnitetty salama voi toimia ihan hyvin esim. dokumentoitaessa saunan remonttia. Kuvista ei tule kauniita, mutta remontin kannalta oleelliset rakenteelliset seikat näkyvät.

Kirjan lukijaa luultavasti kiinnostaa enemmän toinen syy. On kuvaajia, jotka kuvaavat lähes yksinomaan vallitsevassa valossa tai luonnonvalossa, mutta se asettaa monia rajoituksia kuvaamiselle. Aina sopivaa vallitsevaa valoa ei ole saatavilla. Varsinkin Suomessa on hämärää monta kuukautta vuodessa, ja kuvaukseen sopivaa valoa ei ehkä ole kuin hetki päivässä. Jos silloinkaan. Vaikka luonnonvaloa riittäisikin, sen muokkaaminen ei ole läheskään niin kätevää kuin pienten salamavalojen liikuttelu.

Matti_Sulanto_kuvituskuva

Rakennetun valaisun hyvä puoli on myös se, että valaisu pysyy täsmälleen samana koko kuvauksen ajan riippumatta kuvauksen kestosta, ja kerran huolella mietityn valaisun voi toistaa monessa eri paikassa. Luonnovalo muuttuu kaiken aikaa ja se kaunis valo saattaa olla vain hetken tietyssä paikassa.

Studiomaisissa olosuhteissa valaisu rakennetaan täysin alusta loppuun, ja kuvaajalla on siten täysi valta päättää, minkälainen valo ja tunnelma kuvaan tulevat. Miljöössä vallitseva valo otetaan yleensä huomoon, ja kuvaajan tehtävä on päättää, miten tärkeä vallitsevan valon osuus kuvassa on.

Valaisemalla kuvaaja voi luoda juuri sellaisen tunnelman kuin haluaa ja näyttää kuvattavan kohteen juuri sellaisena kuin haluaa.


Kenelle kirja on tarkoitettu?

Salamakuvauksen lyhyt teoria ja muut perusjutut käydään läpi heti kirjan alussa. Kirja esittelee myös laitteet – itse salamat, triggerit, heijastimet, valonmuokkaimet sun muut – mutta pääpaino on käytännön kuvaustilanteilla. Kokeneen ammattikuvaajan saloja valottaa yksitoista seikkaperäistä esimerkkiprojektia.

MS_Kuvituskuva

Kirjaa voi suositella sinulle, joka olet jo hankkinut monipuolisen käsisalaman, mutta sen käyttö on vielä vähän hakusessa? Tai sinulle, jota kiinnostaa useamman salaman järjestelmä, mutta et vielä tiedä mitä siihen tarvitaan ja miten useamman salaman valaisu rakennetaan? Erinomainen tietopaketti kaikille aktiivikuvaajille.

Tilaa Sulannon Käsisalamakuvaus-kirja Docendo.fi-kirjakaupasta.

Tutustu myös Tiina Puputin juuri julkaistuun kirjaan: POSE - Mallin asento ja ohjaaminen henkilökuvauksessa. Kummatkin kirjat Henkilökuvaajan Toivepakettina yhteishintaan 56,90 euroa (norm. 76,80 euroa.