Olen ylpeä, että olen saanut olla mukana tämän teoksen syntyprosessissa. Kun kirjasta ensimmäisen kerran oli puhe, mielsin sen suhteellisen kevyeksi projektiksi Tiinalle: ainahan sitä ammattikuvaajalla ja kouluttajalla sen verran esimerkkikuvia löytyy, että saa selvitettyä, miten ne kädet kannattaa asetella. Tiina ei kuitenkaan lähtenyt projektiin helpoimman kautta, vaan kaikkiin esimerkkeihin tehtiin uudet kuvaukset. Ja minkälaiset kuvaukset…

pose_kirjan_kuvauksista
Kirjan suuritöisimmässä kuvauksessa oli käytössä n. 30 valaisinta. Suurin osa malliprojekteista on kuitenkin toteutettavissa huomattavasti yksinkertaisemmin välinein.

Pikkuhiljaa projektin edetessä aloin ymmärtää, että kyse on jostakin poikkeuksellisesta: tämän tason juttuja ei vaan tämän kokoisella kielialueella usein näe. Olihan kuvauksista kyllä puhetta parissa palaverissa, lukuisissa meileissä sekä muutamassa puhelinkeskustelussa*, mutta lopullisesti tajusin homman laajuuden vasta vajaa vuosi sitten, kun making of -videoita alkoi kertyä:


Aikataulua jouduttiin pariin kertaan siirtämään, mutta kyllä se kannatti: nyt on kansainvälisen tason kirja käsissä. Toivotaan, että kansainvälisyys toteutuu käytännössäkin ja saamme ulkomaiset kustantajat kiinnostumaan. Jonkin verran asiaa huomioitiin jo etukäteen; esim. malleja valitessaan Tiina ei keskittynyt pelkkiin vaaleisiin pohjoismaalaisen näköisiin henkilöihin.

Bookwellissa sävyt onnistuivat tälläkin kertaa luotettavasti. Pikku miinuksena ykkösarkin toisen puolen osavärien heilahtaminen, mikä näkyy epäterävyytenä pahiten sivuilla 16–17. Ainahan arkki hiukan venyy, jolloin viimeinen väri (musta) ei osu mitenkään millin tuhannesosan tarkkuudella samaan kohtaan kuin ensimmäinen, mutta nyt mentiin reilusti ylin normaalin vaihteluvälin. Vaan otetaan se pienenä brechtiläisenä vieraannuttamisefektinä huikeassa kirjassa! Taatusti heilahtamattomat sivut 16-17 saat näkyviin täältä.

Matti Karhula
kustannustoimittaja, tässä tapauksessa myös taittaja

*Ai paljonko sitä yhteydenpitoa kirjailijaan projektissa yleensä kertyy? Vaihtelee kovasti: joskus ko. meilikansiosta löytyy vain parikymmentä meiliä, joskus satoja. Jotkut kirjailijat tykkäävät puhua puhelimessa paljonkin, jotkut vain silloin, kun haluavat nopean feedbackin. Joku projekti on tullut tehtyä tapaamatta koskaan nokikkain, ja jossain tapaamisia saattaa olla puolenkymmentä. POSE-kansiosta meilejä löytyy tähän mennessä 368 kpl, joista tietysti osa on kannen tekijän ja osa painon kanssa käytyä viestintää. Puheluita Tiinan kanssa kertyi muutama kymmenen ja palavereita neljä. Kerran tavattiin projektin aikana sattumaltakin, josta oheinen otos.

Tiina_Puputti
Kuvaajalla on vielä oppimista: irrotuksista ei mitään tietoa, mallin naama pahasti varjossa jne. Onneksi malli on ollut sen verran fiksu, että on osannut asettautua suht luonnolliseen asentoon ilman sen kummempaa ohjausta.