Tietokirjallisuudessakin tulee joskus tarjolle valmiita käsikirjoituksia, mutta suurin osa meidän kustantamistamme kirjoista tehdään yhteistyössä kirjailijan kanssa. Tässä tapauksessa aloite lähti selkeästi meiltä – kirjakaupoissa oli toivottu tämän aiheista opasta, ja kun sopiva tekijä löytyi, toteutus oli melkoisen rivakka.

Ensimmäinen yhteydenottoni Mikkoon oli näköjään 22.9.2014, ja sopimus on päivätty kolme päivää sen jälkeen. Nopeassa ylipuhumisessa ilmeisesti auttoi, että kokenut kirjailijamme, mm. Kuvaa elämäsi tärkeät hetket yhdessä Mikon kanssa kirjoittanut Lehtisen Kentsu lupasi lähteä sparraamaan tässäkin projektissa.

Meillä oli mietitty kirjan koko, sivumäärä, kohderyhmä ja summittainen painotus itse kuvaamisen ja softien välillä. Mikolta tuli ensimmäinen sisältösuunnitelma jo sopimuksen allekirjoituspäivänä, ja saman tien päästin miehen irti. Pari tapaamista, vajaat 100 meiliä, ja siinä se oli: viimeiset aineistot tulivat Mikolta sovitusti helmikuun 2015 lopussa. Etukäteen ja matkan varrella huolella mietittyyn sisältöön ei tarvinnut tässä vaiheessa puuttua, joten minun osakseni jäi pelkkä kielellinen oikoluku.
 

kannykkakuvausKännykkäkuvaamisen helppoutta: sattumalta vastaan tullut mielenkiintoisen sävyinen aita, kaveri poseeraamaan, klick, ja kuva saman tien someen.

Syksyllä oli vielä toiveissa, että ehtisin itse taittaa kirjan, mutta hyvä oli, etten ehtinyt: Elina Reineckin taitto sopii tähän aiheeseen varmasti paremmin kuin se, mitä minä olisin saanut aikaiseksi. Monesti pyritään saamaan taitto ja kansi samalta tekijältä, mutta aina se ei onnistu, koska kansi tehdään esitettä varten n. puoli vuotta ennen kirjan ilmestymistä. Tässä teetin kannen heti projektin varmistuttua Purasen Mikolla. Se on tyylikkään pelkistetty, ja istuu minusta riittävän hyvin yhteen taiton kanssa.

Elina teki taittomallin tammi-helmikuun vaihteessa, ja viimeiset tarkistetut aineistot lähtivät taittoon maaliskuun toisella viikolla. Maaliskuun loppupuolella ja huhtikuun alussa muuten vauhdilla edennyt projekti jopa hiukan seisoi, johtuen Elinan kiireistä yhdessä toisessa projektissa sekä minun talvilomastani. Mikkokin (siis kirjailija, ei kannen tekijä – toim. huom.) käväisi Kaliforniassa, mutta mies kommentoi viimeiset vedokset sieltä. Kirja lähti painoon huhtikuun puolivälissä; tuuppasin sen suoraan Saarijärven Offsetin järjestelmään ja tarkistin saman tien nettivedoksen.

HipstamaticOsa mobiliilaitteella kuvaamisen viehätyksestä tulee vanhoja filmikameroita imitoivista softista. Kuva: Hipstamatic.

Kun kirjoitan projektista omasta näkökulmastani, joku saattaa kuvitella, että olisin tehnyt siitä suurenkin osan. Ei sentään. Mikko teki vähintään kymmenen kertaa isomman työn. Joissain harvoissa projekteissa olen joutunut kirjoittamaan suuren osan tekstistä uudelleen, mutta tämä ei tosiaan kuulunut niihin. Työajanseuranta näyttää minun käyttäneen tähän vain 49 tuntia. Kaiken kaikkiaan yksi helpoimpia tämän kevään projektejani.

Tämän aiheisessa kirjassa sähköinen versio on a must, ja kirjan EPUB onkin lähiaikoina saatavilla Elisa Kirjasta ja Ellibsistä.